Allt om datorer

Att tänka på vid köp av stationär dator

Det finns en hel del att tänka på och kolla upp när du ska köpa en stationär dator. Vilken som är bäst beror helt enkelt på vad du kommer göra på datorn – spela eller endast sköta dina bankuppgifter?

En av de vanligaste frågorna som många ställer sig är vilket märke de bör välja för att undvika problem. Det finns inte något direkt svar på denna fråga. Alla datorer kan gå sönder och få problem någon gång, oavsett vilken datortillverkare som gjort datorn. Det finns inga tillverkare som är helt immuna mot olika hårdvarufel. Det du kan göra är att prata med säljaren om vilket märke som har snabbast och bäst service ifall din dator skulle gå sönder inom den medföljande garantitiden.

Specifikationer för en stationär dator

När du letar efter en stationär dator finns det dock några tips på vad du bör tänka på. Det är ungefär samma saker som gäller för både köp av bärbar dator och stationär.

  • Processor: En Intel-baserad är rekommenderad. Core i7 anses vara bäst, i5 kan du klara dig väldigt bra med och i3 fungerar hyfsat bra för de flesta olika användningar. Trots att Intel-processorn för det mesta har hållit en väldigt hög kvalitet samt prestanda har AMD Ryzen blivit en konkurrent när det kommer till stationära datorer. Det sägs att denna processor ger dig lite mer prestanda för dina pengar. AMD Ryzen är dessutom den processor som främst rekommenderas om du letar en riktig speldator.
  • RAM-minne: Om du endast ska använda datorn till enklare saker kommer du klara dig med 8 GB arbetsminne. Är det en speldator du letar efter behöver du minst 16 GB.
  • Grafik: För speldatorer rekommenderas det att du väljer ett Nvidia-grafikkort med ett chip, gärna i 10-serien eller 20-serien. För normalt användande klarar du dig med grafiken som redan finns i processorn.
  • Hårddisk: En SSD-disk är oftast den snabbaste varianten, vilket gör att det är en sådan som rekommenderas. Stationära datorer har många gånger plats för en extra hårddisk ifall du skulle behöva ännu mer utrymme. Den separata lagringen behöver inte ha jättehög prestanda, det viktigaste är att du får det lagringsutrymme du behöver för att klara av att använda datorn till det du har tänkt.